Melkveebedrijf Wierbos – Logtenberg

Over Melkveebedrijf Wierbos – Logtenberg

Lid geworden in maart 2023

Welkom op de pagina van melkveebedrijf Wierbos – Logtenberg. Erik en Joke wonen samen met hun twee zoons op hun melkveebedrijf in het Drentse Zuidwolde. Op deze plek melken zij sinds 2008 zo’n 90 melkkoeien. Erik voert de dagelijkse werkzaamheden uit, en Joke heeft een fulltime baan buiten het bedrijf. Daarnaast springt zij, net als hun zoons, bij waar nodig. Een echt gezinsbedrijf dus.

Familie Wierbos is gek met hun vee, en kennen hun koeien allemaal. Zij streven naar een zo goed mogelijk dierwelzijn, en hopen hiermee de levensduur van hun koeien te kunnen verlengen. In de stal wordt dan ook geïnvesteerd in koecomfort. Denk hierbij bijvoorbeeld aan diepstrooiselboxen (extra zachte ligbedden). In het voorjaar en de zomer gaan de koeien allemaal lekker naar buiten. Rondom afkalven komen de koeien in een strohok. Hier hebben zij alle rust en ruimte om af te kunnen kalven.

Naast de focus op dierwelzijn, is familie Wierbos de laatste jaren ook steeds meer met natuur en landschap bezig. Al het grasland wordt doorgezaaid met een gras-klaver mengsel. Klaver heeft als eigenschap dat het stikstof uit de lucht bindt, maar het is daarnaast ook een smakelijke eiwitbron voor koeien. Bovendien is klaver bevorderlijk voor de biodiversiteit.

Over biodiversiteit gesproken; in het voorjaar is het een drukke bedoening op het erf van familie Wierbos. Zowel huiszwaluwen als boerenzwaluwen maken ieder jaar weer nestjes op het erf; iets waar de familie van geniet. Een groep vrijwilligers uit de buurt helpt Erik en Joke met het weidevogelbeheer. Zij zoeken nesten in het land, zodat Erik er omheen kan rijden met landwerkzaamheden.

Sinds februari 2023 zijn Erik en Joke aangesloten bij Drenthe Boert Bewust. Zij zien dat de kloof tussen boer en burger toeneemt de afgelopen jaren, en willen hier graag wat aan doen. Daarnaast wordt de agrarische sector regelmatig verkeerd neergezet in de media, wat leidt tot onbegrip en negativiteit. Graag vertellen de ondernemers het échte verhaal, en dat hopen zij mede via Drenthe Boert Bewust te gaan doen.

Bijzonderheden

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema's

Maatschappij
Diergezondheid
Natuur
Beeldkwaliteit
Duurzaamheid