Welkom op de website van Drenthe

Melkveebedrijf Wierbos – Logtenberg

Welkom op de pagina van melkveebedrijf Wierbos – Logtenberg. Erik en Joke wonen samen met hun twee zoons op hun melkveebedrijf in het Drentse Zuidwolde. Op deze plek melken zij sinds 2008 zo’n 90 melkkoeien. Erik voert de dagelijkse werkzaamheden uit, en Joke heeft een fulltime baan buiten het bedrijf. Daarnaast springt zij, net als hun zoons, bij waar nodig. Een echt gezinsbedrijf dus.

Familie Wierbos is gek met hun vee, en kennen hun koeien allemaal. Zij streven naar een zo goed mogelijk dierwelzijn, en hopen hiermee de levensduur van hun koeien te kunnen verlengen. In de stal wordt dan ook geïnvesteerd in koecomfort. Denk hierbij bijvoorbeeld aan diepstrooiselboxen (extra zachte ligbedden). In het voorjaar en de zomer gaan de koeien allemaal lekker naar buiten. Rondom afkalven komen de koeien in een strohok. Hier hebben zij alle rust en ruimte om af te kunnen kalven.

Naast de focus op dierwelzijn, is familie Wierbos de laatste jaren ook steeds meer met natuur en landschap bezig. Al het grasland wordt doorgezaaid met een gras-klaver mengsel. Klaver heeft als eigenschap dat het stikstof uit de lucht bindt, maar het is daarnaast ook een smakelijke eiwitbron voor koeien. Bovendien is klaver bevorderlijk voor de biodiversiteit.

Over biodiversiteit gesproken; in het voorjaar is het een drukke bedoening op het erf van familie Wierbos. Zowel huiszwaluwen als boerenzwaluwen maken ieder jaar weer nestjes op het erf; iets waar de familie van geniet. Een groep vrijwilligers uit de buurt helpt Erik en Joke met het weidevogelbeheer. Zij zoeken nesten in het land, zodat Erik er omheen kan rijden met landwerkzaamheden.

Sinds februari 2023 zijn Erik en Joke aangesloten bij Drenthe Boert Bewust. Zij zien dat de kloof tussen boer en burger toeneemt de afgelopen jaren, en willen hier graag wat aan doen. Daarnaast wordt de agrarische sector regelmatig verkeerd neergezet in de media, wat leidt tot onbegrip en negativiteit. Graag vertellen de ondernemers het échte verhaal, en dat hopen zij mede via Drenthe Boert Bewust te gaan doen.

Melkveebedrijf Wierbos – Logtenberg

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

  • Maatschappij

    Familie Wierbos staat open voor een goed gesprek, en nodigen geïnteresseerde mensen weleens uit op hun bedrijf. Een kijkje bij de koeien, of een keer mee melken; Erik en Joke vertellen graag het eerlijke verhaal. Zij vinden het belangrijk om te laten zien hoe zij op een bewuste manier melk produceren met oog voor dier, natuur en hun omgeving.

  • Dierwelzijn is een belangrijk thema voor familie Wierbos. Zo krijgen de koeien weidegang, en hebben zij de stal allemaal een eigen ligplek. De koeien worden gehouden in een openfront-stal; waarbij één kant van de stal volledig open is. Hierdoor is er veel natuurlijke ventilatie en heerst er een aangenaam klimaat voor de koeien. Op warme dagen hangt Erik een vernevelingsslang op, zodat de koeien nog meer verkoeling kunnen krijgen

  • Familie Wierbos is de laatste jaren steeds meer bezig met natuur en landschap. Erik heeft recent een wiedeg gekocht, waarmee hij ongewenste grassoorten kan bestrijden, zonder dat hij gewasbescherming hoeft te gebruiken. Daarnaast wil hij al het grasland inzaaien met klaver; een smakelijke eiwitbron voor de koeien, een stikstofbinder en daarnaast ook nog is bevorderlijk voor de
    biodiversiteit!

  • Het erf van familie Wierbos oogt verzorgd. In het voorjaar bruist het van de huis- en boerenzwaluwen op het erf, die allemaal hun plekje vinden om te broeden. Om de stal niet teveel te laten opvallen in het landschap, zijn er bomen aangeplant.

  • Familie Wierbos vindt het belangrijk om op een duurzame manier om te gaan met energie. Zij wekken een groot gedeelte zelf op door middel van zonnepanelen, en nemen voor het overige benodigde deel groene energie af. Door warmte uit de melk terug te winnen en gebruik te maken van ledverlichting, besparen zij energie op het bedrijf. Bovendien is het bedrijf volledig gasvrij. Daarnaast gaan zij ook duurzaam om met hun vee. Familie Wierbos streeft naar een veestapel die gezond is en oud wordt.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Regionale partners

Alle partners