Welkom op de website van Drenthe

Melkveehouderij Brouwer en Melktap Nijeveen

Aan de rand van het dorpje Nijeveen wonen Jan en Baukje Brouwer. Hier runnen zij vol passie een melkveebedrijf met 100 melkkoeien en bijbehorend jongvee. Jan houdt zich voornamelijk bezig met de boerderij, en Baukje is naast boerin ook zuivelbereider! Zij maakt van de melk van hun eigen koeien de heerlijkste zuivelproducten, zoals karnemelk, yoghurt, kwark en vla.

Jan en Baukje zorgen met veel liefde voor hun vee. Dit resulteert in een zeer laag medicijngebruik en bovengemiddeld oude koeien. Ook op het gebied van natuur zetten de ondernemers zich graag in. Zo staat er een insectenhotel op hun perceel, beheren zij een stukje bos en maaien zij bepaalde stroken gras pas later in het jaar. Hierdoor hebben weidevogels, hazen en ander wild een beschutte plek om zich te verstoppen, of om te broeden. Als er gemaaid wordt gebruiken ze ook een wildredder op de maaier. Door het hoge piepje van de wildredder kunnen eventuele aanwezige dieren in het hoge gras op tijd vluchten. Ondanks de vele inspanningen van Baukje en Jan, en andere boeren in de omgeving, redden veel weidevogels het niet in het gebied. Dit komt door de vele predatoren die in het gebied leven en de nesten leegroven, zoals vossen en ooievaars.

Baukje en Jan gaan graag in gesprek met burgers over hun passie. Zij staan 100%  achter hun bedrijfsvoering en hebben geen geheimen. Daarom is iedereen welkom! Elke zaterdag van 10:00 tot 16:00 staan de deuren open voor geïnteresseerden. Dan kun je een kijkje nemen bij de kalfjes, in het winkeltje binnen vlees en zuivel kopen, en álles vragen over de boerderij van Jan en Baukje!

De zuivelautomaten aan de weg met gekoelde producten zijn 24/7 bereikbaar.

Nieuwsgierig geworden? Kom eens langs op een zaterdag, of neem een kijkje op de website: www.melktapnijeveen.nl.

Melkveehouderij Brouwer en Melktap Nijeveen

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

  • Maatschappij

    Jan en Baukje hebben iedere dag contact met klanten. Ze willen graag laten zien wat ze doen, en waarom ze bepaalde keuzes maken. Transparant zijn, we hebben geen geheimen. Baukje investeert hier flink in, en neemt de tijd om klanten te informeren.

  • Baukje vindt het belangrijk dat de kalveren niks tekort komen bij de opstart. Ze liggen in een dik pak stro, krijgen een dekje op, en geven zo snel en veel mogelijk biest. Daarnaast meten zij de biest op BRIX waarde en krijgen de kalveren momenteel een poeder bij gevoerd waarin extra vitamines en mineralen zitten voor een betere weerstand

  • Dit onderdeel heeft vooral de interesse van Jans vader, die nog regelmatig op het bedrijf is. Jan en Baukje hebben 12 hectare akkerrandenbeheer aan de Vaart. Op deze randen zit een uitgestelde maaidatum. Binnenkort gaan ze een klaprozenmengsel inzaaien.

  • Uitstraling van het bedrijf is extra belangrijk voor Jan en Baukje, omdat dit het visitekaartje van hun zuivelverkoop is. Zij zorgen er dan ook voor dat alles netjes is voor zaterdag, de dag dat zij open zijn voor geïnteresseerden. Met bloemen, vlaggen en de kalfjes in het weitje naast de verkoopautomaten zorgt Baukje ervoor dat het bedrijf er uitnodigend uitziet.

  • Jan en Baukje hebben recent geïnvesteerd in zonnepanelen. Dit maakt het bedrijf zelfvoorzienend wat betreft energie. Op het bedrijf is alles LED verlicht en hun shovel is elektrisch aangedreven.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Regionale partners

Alle partners