Daarnaast wekt familie Werners hun eigen energie op. Dit doet familie Werners met behulp van zonnepanelen op het dak van hun stal, en een eigen windmolen. Duurzaam handelen betekent voor Jan en Carolien ook dat zij zuinig omgaan met hun grond. Zo brengen zij compost en vaste mest aan op hun grond, wat het bodemleven en de bodemvruchtbaarheid verbeterd.
De familie heeft een eigen stuk bos in beheer, en verschillende bossingels. Door de vele bossingels in het landschap, zijn er vaak reeën te zien. Iets, waar Jan en Carolien oog voor hebben en van genieten. Op hun boerderij is, naast een aantal vogelhuisjes, ook een uilenkast te vinden.
Carolien is bestuurslid bij “De Boer op Noord”, een stichting die zich inzet voor boerderij educatie. Ze vindt het belangrijk dat ieder kind een keer op de boerderij is geweest, en het eerlijke verhaal heeft gehoord. Het frustreert de ondernemers dat er veel onwaarheden worden verspreid. Door hun deelname aan Drenthe Boert Bewust willen zij graag hun steentje bijdragen aan het uitdragen van een eerlijk verhaal over de landbouwsector in Nederland; “Als boeren zijn wij onderdeel van de maatschappij. Daarom willen wij graag transparant ondernemen, en mensen uitleggen wat we doen, en waarom.”
De familie werkt graag mee aan lokale initiatieven. Zo stellen zij grond beschikbaar voor de Oldtimerdag in Ruinerwold en de Dijkhuizerrun. Ook organiseren ze zo nu en dan een open dag en teambuildingsactiviteiten op hun boerderij.
Ben je benieuwd naar het melkveebedrijf van familie Werners? Zij staan open voor bezoek, graag wel even een afspraak maken. Via het wandelpad wat voor de boerderij langs loopt, kun je ook een blik werpen op het moderne bedrijf.