Welkom op de website van Drenthe

Melkveebedrijf Straathof – Educatieboerderij Straathof

Welkom op de pagina van boerderij Straathof; het melkveebedrijf van Fred en Bianca. Samen met hun kinderen wonen en werken zij met ontzettend veel passie op hun boerderij in Echten. Fred wilde van jongs af aan al boer worden, en heeft Bianca na een tijdje ook met het ‘boerenvirus’ besmet! Eerst heeft het stel een grootschalig melkveebedrijf gerund in Nieuw Zeeland, maar inmiddels zijn zij al bijna 20 jaar gelukkig op hun pachtboerderij in het mooie Drenthe.

Wie het logo van boerderij Straathof bekijkt, ziet een koe met in het midden een groot rood hart op haar lichaam. Dit typeert de liefde voor dier en natuur van Fred en Bianca. Het stel zet zich met hart en ziel in voor hun koeien, zodat hen niks tekort komt. “Dat onze koeien gezond zijn en zich fijn voelen, vinden wij het allerbelangrijkste in onze bedrijfsvoering. Hier besteden we veel aandacht aan. We kennen zelfs elke koe bij naam!” Doordat Fred en Bianca zich hier zo op focussen, hoeven zij maar weinig medicijnen te gebruiken en worden hun koeien oud. Maar liefst 5 koeien van familie Straathof hebben meer dan 100.000 kg melk gegeven in hun leven! Een ontzettend knappe prestatie van koe en boer!

Ook op het gebied van natuur zet familie Straathof zich in. Zo telt en registreert Bianca nachtvlinders. Ook staan er twee bijenvolken op hun erf. Fred en Bianca proberen van hun erf een zo aangenaam mogelijke plek te maken voor alles wat groeit, bloeit, ademt en leeft. De huiszwaluwen hebben zij het afgelopen jaar een extra handje geholpen. Door de droogte vielen hun nestjes naar beneden. Fred en Bianca hebben zelf nestjes nagebouwd, waar de zwaluwen dankbaar gebruik van hebben gemaakt!

In de weides van familie Straathof kun je de kievit en grutto vinden. Nesten van deze unieke weidevogels worden door Fred en Bianca gemarkeerd en beschermd, zodat de kuikens veilig uit kunnen komen. Al deze inspanningen sluiten naadloos aan op de duurzame zuivellijn waarin de melk van boerderij Straathof wordt verwerkt, genaamd: Beter voor Koe, Natuur & Boer. De premie die zij vanuit dit programma ontvangen, gebruiken zij voor investeringen op het gebied van duurzaamheid en dierwelzijn.

Een mooi voorbeeld van zo’n duurzame investering is de windmolen die op het erf van familie Straathof staat. Meer dan de helft van de benodigde energie op het melkveebedrijf, wordt hierdoor opgewekt. En naast dat deze molen duurzame energie opwekt, is de windmolen zelf ook duurzaam; de wieken zijn gemaakt van Drents Larikshout.

Fred en Bianca zijn positief ingesteld en willen hun hele leven blijven leren. “Stilstand is achteruitgang” vinden de ondernemers. Mede daarom sluiten zij zich ook aan bij Drenthe Boert Bewust. Als trotse voedselmakers dragen zij graag hun passie uit en gaan ze in gesprek met geïnteresseerde burgers. Zo ontvangen ze schoolklassen op boerderij Straathof, organiseren zij verschillende evenementen en kan er vergaderd worden in ‘Oens Bakhuus’, gelegen op het erf van de familie.

Benieuwd naar deze enthousiaste boeren en hun boerderij? Loop of fiets eens langs, en rust uit op hun ‘Boer-Burger-Bank’, of geniet van de grazende koeien vanaf het ‘Hang-Hek’ dat aan de weg staat. Je kunt ook alvast een kijkje nemen op hun website: www.boerenmetaandacht.nl of Facebookpagina: Boerderij Straathof. Familie Straathof werkt enkel op afspraak, om de balans op hun bedrijf te bewaken.

Melkveebedrijf Straathof – Educatieboerderij Straathof

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

  • Maatschappij

    Bianca en Fred voldoen met hun melkveebedrijf aan het keurmerk van Boerderij Educatie Nederland. Het stel probeert zich altijd te verplaatsen in de burger, en is zeer gemotiveerd om in gesprek te gaan.

  • Fred en Bianca vinden dit het belangrijkste onderdeel binnen hun bedrijfsvoering. Een goede diergezondheid resulteert in koeien die gemakkelijk oud worden. In de afgelopen jaren hebben maar liefst 5 koeien de magische grens van 100.000 liter gehaald. Een prestatie waar het stel trots op is. Fred en Bianca zetten zich met hart en ziel in voor hun koeien, en kennen alle koeien bij naam.

  • Fred en Bianca hebben ontzettend veel oog voor natuur en biodiversiteit. Op hun erf is veel ruimte voor vogels, insecten en groen. Bianca telt daarnaast nachtvlinders en registreert de aantallen en soorten. Ook op het gebied van weidevogels zet familie Straathof zich in, maar zij zitten in een gebied dat helaas weinig weidevogels kent

  • Familie Straathof vindt het belangrijk dat het bedrijf schoon en opgeruimd oogt. Je bent tenslotte voedselmaker. Ze hebben oog voor uitstraling, en hebben onder andere een ‘boer burger bank’ neergezet, en een mooi houten ‘hang hek’.

  • Fred en Bianca wekken meer dan de helft van hun benodigde stroom zelf op door middel van een windmolen. De windmolen zelf is zelfs duurzaam gebouwd; de wieken zijn gemaakt van Drents Larikshout. Zij voeren hun koeien VLOG voer, dat uit de buurt komt. Dit is één van de eisen vanuit hun Albert Heijn melkstroom: Beter Voor. Zij geven de kinderen die op bezoek komen op de boerderij ook altijd een stukje educatie over duurzaamheid.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Regionale partners

Alle partners