Welkom op de website van Drenthe

Melkveebedrijf Lensing – Boerin Agnes

Dichtbij het kleine dorpje Gasselternijveen staat de boerderij van Agnes en Albert. Samen met hun drie kinderen Lieke, Geert en Maaike wonen en werken ze op hun melkveebedrijf. Agnes en Albert zorgen elke dag vol passie voor hun 120 melkkoeien en bijbehorend jongvee.

Dierwelzijn is een belangrijk speerpunt op het bedrijf. Bij de bouw van hun nieuwe stal is hier veel rekening mee gehouden. De stal is gebouwd volgens de laatste normen en maten. Hierdoor hebben de koeien alle ruimte in de stal, en heerst er een fijn klimaat. Het dak is geïsoleerd, en op warme dagen zorgen de ventilatoren in de stal voor de nodige verkoeling. In de stal hangen koeborstels, waar de koeien heerlijk geborsteld kunnen worden.

De ondernemers zijn op het gebied van energie zelfvoorzienend; de zonnepanelen die op het dak van de stal liggen wekken alle energie op die het bedrijf nodig heeft. Ook wordt op de boerderij zelf kunstmest gemaakt. Alle lucht die namelijk uit de nieuwe stal komt, gaat eerst door de luchtwasser. Deze wasser bindt de ammoniakmoleculen uit de stallucht aan water. Het mengsel dat dan ontstaat, spuiwater genaamd, wordt in het voorjaar als kunstmest op het land uitgereden om het gras te laten groeien.

Als het weer het toelaat, worden de koeien geweid, op de grond rondom de boerderij van Agnes en Albert. Een mooi plaatje, zeker in combinatie met de nieuwe stal, waarbij rekening is gehouden met de inpassing in het landschap. Er is gekozen voor donkere kleuren, waardoor de stal niet opvalt.

Agnes is aangesloten bij Boerderij Educatie Nederland en ontvangt regelmatig schoolklassen op de boerderij. Ze leidt kinderen rond en vertelt over het boeren leven. Daarnaast verkoopt Agnes van allerlei streekproducten in haar boerderijwinkel; melk, zelfgemaakte advocaat, aardappels, pannenkoekenmeel, muesli, chocola, olie, mayonaise, eieren…

Nieuwsgierig geworden? Kom langs, of neem een kijkje op de website van boerin Agnes! www.boerinagnes.nl

Melkveebedrijf Lensing – Boerin Agnes

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

  • Maatschappij

    Agnes ontvangt vaak schoolklassen en andere groepen. Meestal komen deze mensen als excursie op de boerderij, met een bus. Daarnaast heeft Agnes veel contact met de consument door haar verkoopruimte.

  • Dit onderdeel is een belangrijk speerpunt op het bedrijf van Agnes en haar man. Op de boerderij ontvangen zij regelmatig groepen, maar ze doen er alles aan om ziektes buiten de deur te houden. Mensen wassen hun handen en dragen overschoentjes. Als er vee wordt aangekocht, zijn ze onderzocht op ziektes en vrij van BVD en IBR.

  • Om de boerderij heen ligt een houtsingel die beheerd wordt. Eens per jaar laat familie Lensing een biodiversiteit telling doen op het erf, waarbij onder andere het aantal vogelnestjes geteld wordt. Hiervoor komt een groep vrijwilligers.

  • Dit onderdeel is extra belangrijk geworden voor Agnes sinds ze haar boerderij winkel is begonnen. Daarnaast ontvangt ze regelmatig groepen, en vindt ze het belangrijk dat het aanzicht netjes is. Dit is tenslotte het visitekaartje van haar bedrijf en verkoopruimte.

  • Op het bedrijf van Agnes wordt alle benodigde stroom zelf opgewekt door middel van zonnepanelen. De stal is led verlicht en daarnaast zijn er verschillende energie besparende maatregelen genomen in de nieuw gebouwde stal.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Regionale partners

Alle partners