Welkom op de website van Drenthe

Melkveebedrijf Hooch Antink

Welkom op de pagina van familie Hooch Antink. Rudi en Marie-José zitten samen met beide zoons Bart en Martijn in maatschap. Dochter Inge is ook betrokken bij het bedrijf en helpt graag mee. Het gezin werkt iedere dag met veel passie op hun melkveebedrijf, dat gevestigd is in Koekange. De boerderij is gebouwd in 1937 en is vandaag de dag één van de laatste ontginnings-boerderijen in de omgeving. 

Naast het werk op de boerderij, hebben zowel ouders als beide zoons een baan buiten het melkveebedrijf. Rudi is actief bij het Waterschap en provincie Drenthe. Marie-José werkt als docent in de groene sector. Daarnaast geven zij praktijklessen aan MBO studenten op hun melkveebedrijf. 

Wie de stal binnenstapt bij familie Hooch Antink, ziet geen standaard zwartbonte Holstein koeien, maar stoere Fleckvieh koeien staan! De ondernemers hebben bewust voor dit ras gekozen, dat bekend staat om haar robuustheid en goede gezondheidskenmerken. Dit resulteert op het melkveebedrijf van Hooch Antink in een lage dierdagdosering (wat inhoudt dat zij weinig medicijnen hoeven te gebruiken) en een gemiddeld oudere veestapel. 

De koeien van familie Hooch Antink lopen minimaal 180 dagen lekker in de wei. Ook binnen komen zij niks te kort; het dak van de stal is geïsoleerd, er hangen grote ventilatoren en koeborstels, en de koeien kunnen zelf bepalen wanneer zij gemolken willen worden door de melkrobots. 

Ook duurzaamheid is een belangrijk onderdeel binnen de bedrijfsvoering van familie Hooch Antink. Zo wekken zij zelf een groot deel van hun benodigde energie op, door middel van zonnepanelen die op het dak van de stal liggen. Ook nemen zij verschillende energiebesparende maatregelen op het erf. Denk hierbij aan warmteterugwinning van de melk, het gebruik van LED verlichting in de stal en de aanschaf van energiezuinige melkrobots.   

Op het gebied van natuur zetten de ondernemers zich op verschillende vlakken in. Familie Hooch Antink werkt mee aan projecten om het bodemleven te verbeteren. Afgelopen jaar hebben zij 6 hectare koolzaad verbouwd, een gewas dat diep wortelt en veel humus ‘teruggeeft’ aan de bodem. In de koolzaadvelden stonden 9 bijenkasten. Samen met de bloemrijke akkerranden, die onderdeel zijn van het bijenlint, dragen de ondernemers op deze manier bij aan biodiversiteit op hun percelen. Ook onderhoudt familie Hooch Antink drie hectare bos. Op het erf is er plek voor verschillende soorten vogels. Naast de 35 paartjes huiszwaluwen, is er onder andere een uilenkast en valkenkast te vinden. 

Familie Hooch Antink boert op een bewuste manier, met oog voor dier, natuur en hun omgeving. Zij staan midden in de maatschappij, en gaan graag in gesprek met de burger. Voorbijgangers die geïnteresseerd zijn in de boerderij, krijgen daarom regelmatig een rondleiding over het bedrijf. Een reden voor de familie om aan te sluiten bij Drenthe Boert Bewust, is om het eerlijke verhaal te kunnen vertellen. Zij zetten zich graag in voor lokale initiatieven, en zoeken de verbinding op. Nieuwsgierig geworden? Neem alvast een kijkje op de Facebookpagina: Melkveebedrijf Hooch Antink. 

Melkveebedrijf Hooch Antink

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

  • Maatschappij

    Familie Hooch Antink staat midden in de maatschappij. Naast het werk op de boerderij hebben Rudi, Marie José en beide zoons een baan buiten de deur. Ook geven zij praktijklessen op hun melkveebedrijf, en laten zij geïnteresseerde voorbijgangers graag hun bedrijf zien.

  • Dierwelzijn is een belangrijk thema voor familie Hooch Antink. Zonder gezonde koeien, geen melk. De koeien van Hooch Antink gaan minimaal 180 dagen per jaar naar buiten, en ook in de stal komen zij niks te kort. Het dak van de stal is geïsoleerd, er hangen ventilatoren en koeborstels, en ze hebben alle ruimte.

  • Natuur is een wezenlijk onderdeel binnen de bedrijfsvoering van Familie Hooch Antink. Op verschillende manieren proberen zij samen te werken met de natuur. Denk hierbij aan projecten op het gebied van regeneratieve landbouw en het verbeteren van het bodemleven.

  • Het bedrijf van Familile Hooch Antink ziet er keurig uit. Zij vinden de uitstraling van hun boerderij dan ook belangrijk: ”Voor voorbijgangers is het aanzicht van je erf het visitekaartje van het bedrijf.” Een ander onderdeel dat familie Hooch Antink belangrijk vindt voor hun uitstraling, zijn de koeien in de wei. Van dat plaatje geniet zowel boer als burger!

  • Bijna alle benodigde energie wordt zelf opgewekt. 150 zonnepanelen op het dak van de stal voorzien het bedrijf van groene stroom. Daarnaast worden er verschillende energiebesparende maatregelen op het bedrijf genomen. Denk hierbij aan het gebruik van LED verlichting en frequentieregelaars.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Regionale partners

Alle partners