Melkveebedrijf Holman Broertjes

Over Melkveebedrijf Holman Broertjes

Lid geworden in maart 2023

In het buitengebied van Steenbergen ligt het melkveebedrijf van Marcel en Heidi Broertjes. Samen met hun vier kinderen Jan Pieter, Sophie, Niek en Eline wonen zij in het mooie Drenthe. Het bedrijf telt momenteel 180 koeien, met bijbehorend jongvee. Met Marcel en Heidi staat de vijfde generatie Broertjes momenteel aan het roer.

 

De familie Broertjes komt van oorsprong uit Noord Holland, en hebben een tijd in de Flevopolder een groot melkveebedrijf gerund. Twee jaar geleden hebben ze de stap genomen om te vertrekken naar Steenbergen, waar zij nu naar volle tevredenheid wonen en werken op hun melkveebedrijf.

Heidi heeft een rustpunt inclusief melktap geopend op hun boerderij, genaamd ‘Heidi’s Melktap’. Het rustpunt is iedere dag geopend tussen 9:00 en 19:00. In het winkeltje wordt koffie, thee, honing, softijs, vlees en natuurlijk dagverse melk verkocht. Zeker de moeite waard als u in de buurt bent! Op Facebookpagina ‘Heidi’s Melktap en Fiets Rustpunt’ kunt u meer informatie vinden.

Marcel zet de dagelijkse werkzaamheden op de boerderij rond, samen met één vaste werknemer en wat losse krachten die helpen bij het melken van de koeien. De melk die geproduceerd wordt op het melkveebedrijf van familie Broertjes, voldoet aan het keurmerk ‘Planet Proof’ van Campina. Producten die voldoen aan dit label, zijn duurzamer geproduceerd met oog voor milieu, natuur, klimaat en dier.

 

Familie Broertjes probeert op een bewuste manier te ondernemen, waarbij zij rekening houden met hun omgeving. Marcel en Heidi vinden het belangrijk om te laten zien wat zij doen, en transparant te zijn richting de maatschappij. Zo leidt Heidi weleens groepen rond op de boerderij, en hebben zij weleens open dagen georganiseerd op de boerderij.

 

Zo gauw als het weer het toelaat, gaan de koeien bij familie Broertjes lekker naar buiten. Ook de jongere dieren krijgen weidegang. Op het dak van de stallen liggen zonnepanelen. Hiermee wekt het melkveebedrijf genoeg energie op om in hun eigen behoefte te kunnen voorzien. Door het gebruik van verschillende energiebesparende maatregelen, gaat het bedrijf zuinig om met energie. Een voorbeeld hiervan is de voorkoeler. Warme melk die rechtstreeks uit het uier komt, wordt door de voorkoeler al voor een groot deel gekoeld. De warmte die hierbij vrij komt, kan weer gebruikt worden op het bedrijf. Daarna komt de melk in de melktank terecht, waar de melk nog verder wordt terug gekoeld naar 4 graden.

Bijzonderheden

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema's

Maatschappij
Diergezondheid
Natuur
Beeldkwaliteit
Duurzaamheid