Welkom op de website van Drenthe

Melkveebedrijf Broertjes

In het buitengebied van Steenbergen ligt het melkveebedrijf van Marcel en Heidi Broertjes. Samen met hun vier kinderen Jan Pieter, Sophie, Niek en Eline wonen zij in het mooie Drenthe. Het bedrijf telt momenteel 180 koeien, met bijbehorend jongvee. Met Marcel en Heidi staat de vijfde generatie Broertjes momenteel aan het roer.

 

Leuk weetje

Heidi organiseert ook kinderfeestjes

De familie Broertjes komt van oorsprong uit Noord Holland en hebben een tijd in de Flevopolder een groot melkveebedrijf gerund. Twee jaar geleden hebben ze de stap genomen om te vertrekken naar Steenbergen, waar zij nu naar volle tevredenheid wonen en werken op hun melkveebedrijf.

Heidi heeft een rustpunt, inclusief melktap, geopend op hun boerderij; genaamd ‘Heidi’s Melktap’. Het rustpunt is iedere dag geopend tussen 9:00 en 19:00. In het winkeltje wordt koffie, thee, honing, softijs, vlees en natuurlijk dagverse melk verkocht. Zeker de moeite waard als u in de buurt bent! Op Facebookpagina ‘Heidi’s Melktap en Fiets Rustpunt’ kunt u meer informatie vinden.

Marcel zet de dagelijkse werkzaamheden op de boerderij rond, samen met één vaste werknemer en wat losse krachten die helpen bij het melken van de koeien. De melk die geproduceerd wordt op het melkveebedrijf van familie Broertjes, voldoet aan het keurmerk ‘Planet Proof’ van Campina. Producten die voldoen aan dit label, zijn duurzamer geproduceerd met oog voor milieu, natuur, klimaat en dier.

 

Familie Broertjes probeert op een bewuste manier te ondernemen, waarbij zij rekening houden met hun omgeving. Marcel en Heidi vinden het belangrijk om te laten zien wat zij doen en transparant te zijn richting de maatschappij. Zo leidt Heidi weleens groepen rond op de boerderij en hebben zij weleens open dagen georganiseerd op de boerderij.

 

Zo gauw als het weer het toelaat gaan de koeien bij familie Broertjes lekker naar buiten. Ook de jongere dieren krijgen weidegang. Op het dak van de stallen liggen zonnepanelen. Hiermee wekt het melkveebedrijf genoeg energie op om in hun eigen behoefte te kunnen voorzien. Door het gebruik van verschillende energiebesparende maatregelen gaat het bedrijf zuinig om met energie. Een voorbeeld hiervan is de voorkoeler. Warme melk die rechtstreeks uit het uier komt wordt door de voorkoeler al voor een groot deel gekoeld. De warmte die hierbij vrij komt kan weer gebruikt worden op het bedrijf. Daarna komt de melk in de melktank terecht, waar de melk nog verder wordt terug gekoeld naar 4 graden.

Melkveebedrijf Broertjes

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

  • Maatschappij

    Familie Broertjes heeft door hun rustpunt en melktap veel contact met voorbijgangers. Regelmatig nodigen zij klanten van hun melktap uit om een kijkje te nemen in de stal. Zij proberen een stukje bewustzijn te creëren bij burgers en gaan graag het gesprek aan. In het winkeltje is o.a. verse melk, softijs, vlees, honing en koffie/thee te verkrijgen.

    Ook organiseert Heidi regelmatig kinderfeestjes.

  • Diergezondheid is een belangrijk thema voor familie Broertjes. De koeien krijgen weidegang, en hebben ook in de stal alle ruimte. Via verschillende onderzoeken monitoren zij de gezondheid van hun vee. Zo wordt er via de melk onderzocht of hun koeien genoeg mineralen binnenkrijgen.

  • Heidi en Marcel zetten zich op verschillende manieren in voor natuur. Zo werken zij samen met een lokale imker, die bijenkasten plaatst op de grond van familie Broertjes. Honing afkomstig uit deze bijenkasten, wordt vervolgens verkocht in het rustpunt. Daarnaast beheren zij kruidenrijk grasland, en pachten zij natuurgrond van Natuurmonumenten. Op dit stuk grond zitten speciale eisen, om de weidevogels te faciliteren.

  • Heidi en Marcel vinden het belangrijk dat hun erf netjes en verzorgd oogt, zeker in verband met de melktap en het rustpunt.

  • Op het melkveebedrijf van familie Broertjes wordt energie opgewekt door middel van zonnepanelen die op het dak van de stal liggen. Door deze zonnepanelen is het bedrijf zelfvoorzienend in hun stroombehoefte. Daarnaast worden er verschillende energiebesparende maatregelen op het melkveebedrijf genomen, zoals het gebruik van een voorkoeler, frequentieregelaars en warmteterugwinning.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Regionale partners

Alle partners