Welkom op de website van Drenthe

Melkveebedrijf Boesjes en Zuivelboerderij Dalen

In het Drentse Dalen vind je de boerderij van familie Boesjes. Arjen melkt hier samen met zijn ouders ongeveer 160 koeien. Zijn vrouw Lonneke heeft haar eigen zuivelboerderij opgezet, sinds november 2021. Samen met hun drie jonge kinderen wonen zij op de boerderij en zorgen zij vol passie voor hun vee.

Arjen en Lonneke zijn de 6e generatie melkveehouders op dit bedrijf die sinds kort dus ook een eigen zuiveltak kent. Lonneke maakt deze zuivel zelf, en verkoopt dit in de verkoopruimte op hun erf. Van melk tot boter, en van karnemelk tot allerlei smaken vla; het is allemaal te verkrijgen bij Zuivelboerderij Dalen. Klanten kunnen gelijk een kijkje nemen in de stal bij de koeien.

Familie Boesjes zijn echte ‘koeienboeren’. Ze zijn gek met hun vee en streven naar oude, gezonde koeien. Levensduur en duurzaamheid staan hoog in het vaandel op dit melkveebedrijf. Alle benodigde energie wekken zij zelf op door middel van zonnepanelen en een windmolen.

Arjen en Lonneke doen mee aan Drenthe Boert Bewust, omdat zij zich realiseren hoe groot de kloof tussen boer en burger geworden is. Dit is één van de redenen dat zij een zuivelboerderij begonnen zijn. Arjen en Lonneke willen deze kloof verkleinen, en mensen informeren over de Nederlandse melkveehouderij.

Neem een kijkje op de website van Lonnekes zuivelboerderij:

http://zuivelboerderijdalen.nl/

Melkveebedrijf Boesjes en Zuivelboerderij Dalen

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

  • Maatschappij

    Sinds de start van de zuivelboerderij zijn Lonneke en Arjen hier drukker mee bezig. Nu merken ze pas hoe groot de kloof is, en de boer is aan zet om deze kloof te dichten zijn zij van mening. Ze willen graag bewustwording creëren, en mensen laten inzien dat de beschikking tot voedsel niet vanzelfsprekend is.

  • Deze thema’s zijn erg belangrijk voor familie Boesjes. Zij streven naar oude, gezonde koeien, en daar hangt diergezondheid en dierwelzijn natuurlijk helemaal mee samen. Een zieke koe kost daarnaast veel werk, dit moet je als veehouder zien te voorkomen

  • Vrijwilligers uit de buurt controleren het land van Boesjes op eventuele vogelnesten. Deze worden gemarkeerd, zodat Arjen er omheen kan maaien. Op het erf nestelen veel zwaluwen.

  • Lonneke en Arjen vinden het belangrijk dat hun erf er netjes bij ligt. Het aanzicht moet verzorgd zijn, zeker in verband met de verkoopruimte nu. Mensen die zuivel kopen, kunnen gelijk een kijkje nemen in de stal, de deur staat, als het weer het toelaat, altijd open.

  • Familie Boesjes houdt zich bezig met duurzaamheid op twee onderdelen. Enerzijds proberen zij oude koeien fokken. Levensduur is een belangrijk onderdeel voor de familie. Anderzijds gaan zij bewuster om met de grond, gebruiken zij meer vaste mest en kijken zij naar de waterhuishouding en berging. Ze proberen meer als akkerbouwer naar de grond te kijken, kijken waar de grond behoefte aan heeft.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Regionale partners

Alle partners