De kleur ‘blank’ komt dan ook een groot deel door de voeding. De melk dat de kalveren krijgen zorgt voor een zachtere smaak in het vlees. Verder is het rantsoen zo dusdanig aangepast dat de voeding bij blankvleeskalveren een stuk minder ijzer bevat.”
Diergezondheid is ontzettend belangrijk op het kalverenbedrijf van familie Smit. Meerdere keren per dag lopen zij trouw een controleronde langs hun vee. Kalveren die niet fit ogen, of niet bij de voerbak komen, krijgen extra aandacht. Henry en Evelien streven ernaar om het beste uit hun kalveren te halen; “een kalf groeit pas, als het goed gezond is en zich fijn voelt”.
Qua duurzaamheid is familie Smit ook vooruitstrevend. De mest van de kalveren ging eerder op lange transporten, maar Henry kan de kalverenmest tegenwoordig binnen een straal van 20 kilometer afzetten, door afspraken te maken met diverse akkerbouwers uit de buurt. Hierdoor worden er veel minder kilometers gemaakt, wat de mestafzet duurzamer en goedkoper maakt! Bovendien is de kalverhouderijsector van zichzelf al duurzaam; veel reststromen uit andere sectoren worden tot waarde gebracht in de vorm van voer voor de kalveren. Denk hierbij aan de wei, afkomstig uit de kaasproductie. een belangrijk onderdeel in de melk die ze 2 maal daags krijgen.
Wil je een keer komen kijken bij de kalfjes kalveren van familie Smit? Iedereen is welkom! Kijk eens op de website www.kalverhouderijsmit.com, of maak een afspraak om een keer langs te komen.