Welkom op de website van Drenthe

Kalverhouderij Smit

In een prachtige bosrijke omgeving houden Henry en Evelien, samen met hun drie kinderen Melissa, Lennart en Ilona, 1800 blankvleeskalveren. De van oorsprong melkveehouders zijn in 2003 in Nieuweroord begonnen met het houden van kalveren. Zij hebben zich destijds gefocust op blankvleeskalveren in plaats van rosékalveren, omdat zij merkten dat hun passie bij de blankvlees sector lag.

Henry en Evelien leggen het verschil tussen blankvlees en rosé als volgt uit: “Het grootste verschil tussen deze systemen zit hem in de voeding. Waar het rosekalf de eerste 10 weken alleen maar melk krijgt en dan volledig overgaat naar ruwvoer (mais, brok en stro) blijft bij ons de melk in het rantsoen gedurende de tijd totdat ze weggaan. Dit verschil van voeren is terug te zien in het vlees, de kleur van rosevlees is een stukje donkerder dan de kleur van blankvlees.

De kleur ‘blank’ komt dan ook een groot deel door de voeding. De melk dat de kalveren krijgen zorgt voor een zachtere smaak in het vlees. Verder is het rantsoen zo dusdanig aangepast dat de voeding bij blankvleeskalveren een stuk minder ijzer bevat.”

Diergezondheid is ontzettend belangrijk op het kalverenbedrijf van familie Smit. Meerdere keren per dag lopen zij trouw een controleronde langs hun vee. Kalveren die niet fit ogen, of niet bij de voerbak komen, krijgen extra aandacht. Henry en Evelien streven ernaar om het beste uit hun kalveren te halen; “een kalf groeit pas, als het goed gezond is en zich fijn voelt”.

Qua duurzaamheid is familie Smit ook vooruitstrevend. De mest van de kalveren ging eerder op lange transporten, maar Henry kan de kalverenmest tegenwoordig binnen een straal van 20 kilometer afzetten, door afspraken te maken met diverse  akkerbouwers uit de buurt. Hierdoor worden er veel minder kilometers gemaakt, wat de mestafzet duurzamer en goedkoper maakt! Bovendien is de kalverhouderijsector van zichzelf al duurzaam; veel reststromen uit andere sectoren worden tot waarde gebracht in de vorm van voer voor de kalveren. Denk hierbij aan de wei, afkomstig uit de kaasproductie. een belangrijk onderdeel in de melk die ze 2 maal daags krijgen.

Wil je een keer komen kijken bij de kalfjes kalveren van familie Smit? Iedereen is welkom! Kijk eens op de website www.kalverhouderijsmit.com, of maak een afspraak om een keer langs te komen.

 

Kalverhouderij Smit

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

  • Maatschappij

    Familie Smit staat zeker open voor de maatschappij, iedereen is welkom. Groepen boerinnen, studieclubs, schoolklassen, klanten voor hun huisverkoop… Graag leggen zij uit wat zij doen, en waarom ze het doen.

  • SKV controleert streng op dit gebied. Familie Smit is van mening: pas als een kalf gezond is en zich fijn voelt, krijg je groei. Welzijn in het hok vinden ze daarom erg belangrijk. Een deel van de stallen heeft groene vlag vloeren en er is voldoende lichtinval in de stal. Familie Smit streeft ernaar om het beste uit een kalf te halen.

  • Familie Smit boert op een prachtige plek, midden in de natuur. Als kalverhouder heb je minder met natuur te maken dan andere grondgebonden sectoren, maar familie Smit probeert zo veel mogelijk rekening te houden met hun omgeving.

  • Familie Smit probeert het erf en aanzicht netjes te houden. Het ziet er dan ook keurig verzorgd uit. Sinds zij aan huisverkoop doen, is dit nog belangrijker geworden. Het bedrijf is tenslotte het visiteplaatje. Het kalverenbedrijf staat bij de openbare weg aangegeven met een mooi houten bord.

  • Familie Smit heeft een biomassa kachel en verlicht de stal d.m.v. ledverlichting. Hun vleeskalveren krijgen voer, dat voor een deel bestaat uit reststromen van andere voeding, zoals wei van de kaasproductie. Ook zetten zij hun mest duurzaam af, door afspraken te maken met een akkerbouwer uit de buurt, in plaats van lange transporten.

     

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteund door onze landelijke partners.

Regionale partners

Alle partners