Welkom op de website van Drenthe

Boomkwekerij Bakker

In het dorpje Alteveer, dichtbij Hoogeveen, staat de boomkwekerij van Jan Michiel Bakker. Hij is bedrijfshoofd op de locatie in Alteveer en hij werkt veel samen met zijn compagnon en sparringpartner Jeroen, die boomkweker is in Zuidwolde. Jan Michiel woont met zijn vrouw en twee kinderen (16 en 18 jaar) bij zijn bedrijf.

Zijn boomkwekerij kenmerkt zich als een ruim opgezet bedrijf met een breed assortiment. Jan Michiel kweekt, samen met zijn compagnon Jeroen, voornamelijk voor hoveniers. Doordat het bedrijf ruim opgezet is, gebruikt hij zijn land vrij extensief. Als er geen planten of bomen worden gekweekt op een perceel, staat er kruidenrijk grasland. Dit verbouwt hij voor een veeboer uit de buurt, waarvan hij vervolgens weer vaste mest krijgt. Deze lokale samenwerkingen zijn waardevol voor Jan Michiel.

Jan Michiel is de eerste generatie boomkweker, maar de vierde generatie “Bakker” op deze locatie in Alteveer. Zijn ouders hebben altijd vee gehouden, maar toen Jan Michiel op zijn 15e bij een tuincentrum ging werken, was hij om; het werden planten in plaats van dieren!

Jan Michiel en compagnon Jeroen proberen robuuste, relatief grote sierheesters te kweken. Zij gebruiken zo min mogelijk chemie en bestrijden het onkruid door mechanisch te schoffelen. In hun hele bedrijfsvoering gaan zij voor de lange termijn. Zo bouwen zij langdurige klantenrelaties op en zetten zij in op planten die een rustige groei hebben. Zij laten de natuur haar gang gaan, en grijpen zo min mogelijk in. Er wordt uitsluitend vaste stromest en compost gebruikt, en geen kunstmest.

Jan Michiel hoopt via Drenthe Boert Bewust zijn verhaal te kunnen doen en bewustzijn te creëren bij burgers. Over zijn erf loopt een wandel- en fietstocht, dus er komen al veel mensen over zijn erf heen. Via Drenthe Boert Bewust hoopt hij nog meer de verbinding op te zoeken, en het gesprek aan te gaan. Boomkwekers hebben niks te verbergen en zijn volop bezig met thema’s als milieu en duurzaamheid. Dit is iets wat veel mensen niet weten, en daar moet verandering in komen!

Bekijk de website van Jan Michiel en zijn compagnon Jeroen hier!

http://bakkerdewolden.nl/

 

Boomkwekerij Bakker

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

  • Maatschappij

    Over het erf van Michiel Jan loopt een wandelpad en een fietspad. Mensen kunnen tussen zijn percelen doorfietsen en wandelen. Ook zet hij wekelijks een berichtje over zijn bedrijf op Facebook.

  • Jan Michiel neemt veel maatregelen, die als neveneffect hebben dat zij bijdragen aan een goed milieu. Denk aan het vermijden van chemiegebruik en het gebruik van vaste mest en compost in plaats van kunstmest.

  • Jan Michiel heeft een houtsingel in beheer, en een bloemenrand in samenwerking met jagers. Zijn bedrijf grenst aan een natuurgebied, maar dit beperkt hem niet in zijn bedrijfsvoering.

  • Jan Michiel vindt het belangrijk dat zijn erf er netjes uitziet en
    toegankelijk is voor voorbijgangers. Het Boert Bewust bord gaat hier in de toekomst aan meehelpen.

  • Jan Michiel is zelfvoorzienend door zijn zonnepanelen. Er wordt zoveel mogelijk elektrisch aangedreven i.p.v. op brandstof. Denk hierbij aan de bereginingshaspels, de shovel en handgereedschap.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Regionale partners

Alle partners