Biologisch melkveebedrijf Muggen

Over Biologisch melkveebedrijf Muggen

Lid geworden in februari 2023

In het mooie plaatsje Ansen ligt het biologische melkveebedrijf van familie Muggen. Arjan en Andrea zitten samen met Arjan zijn ouders in maatschap en runnen het melkveebedrijf met veel enthousiasme. De familie melkt ongeveer 90 koeien met bijbehorend jongvee.

In 1912 is Arjan zijn overgroot opa verhuist naar Ansen, en sindsdien wordt er al meer dan 100 jaar geboerd op deze plek. Arjan en Andrea zijn inmiddels de vierde generatie Muggen en bekommeren zich voornamelijk over de boerderij.

Arjan heeft eerst een technische opleiding gedaan, maar kwam er al snel achter dat hij boer wilde worden. Hij geniet van de afwisseling van dagelijkse werkzaamheden en de omgang met dier en natuur. Toen hij thuis in maatschap trad, was er echter niet genoeg werk voor drie personen. Daarom heeft de familie destijds de stap genomen om een theeschenkerij te openen op het erf: De Groene Hof.

De familie ontvangt groepen en verkoopt van allerlei producten in hun verkooppunt. Denk hierbij aan diverse theekruiden, ijsjes en een breed assortiment aan streekproducten. Alle producten hebben een link met de boerderij, natuur of gezondheid. Bent u benieuwd geworden? Breng eens een bezoekje aan De Groene Hof, of neem alvast een kijkje op de website: https://www.degroenehof.nl/

Familie Muggen heeft veel aandacht voor bodem, dier en omgeving. Als Arjan zijn manier van boeren omschrijft, geeft hij aan dat hij zoveel mogelijk op een natuurlijke wijze doet. Zo krijgen de koeien veel vers gras tot hun beschikking, zowel door te grazen in de wei, als het voeren van vers gras op stal. Ook hebben zij alle ruimte in de ligboxenstal en kunnen zij hun natuurlijke gedrag vertonen.

De bodem vormt de basis onder zijn bedrijf. Zo probeert hij zo goed mogelijk met zijn gronden om te gaan, en bemest hij bovengronds. Arjan verdiept zich in nieuwe, alternatieve manieren van eiwitteelt. Denk hierbij aan gewassen zoals erwten en granenmengsels. Op sommige percelen van hem staan bijenkasten. De bloeiende gewassen trekken namelijk veel bijen aan; een bron van biodiversiteit!

Wat betreft verbinding, is familie Muggen helemaal bij de tijd. Arjan is actief op social media en probeert zo veel mogelijk van zijn bedrijf te laten zien op internet. Een kalfje dat net is geboren, of een mooi plaatje tijdens de grasoogst; hiermee geeft hij veel mensen een inkijkje in melkveebedrijf vandaag de dag.

Familie Muggen vindt het belangrijk dat het eerlijke verhaal over de melkveesector in Nederland wordt verteld. Door hun deelname aan Drenthe Boert Bewust hopen zij hun steentje hieraan te kunnen bijdragen.

 

Bijzonderheden

Familie Muggen ontvangt groepen en verkoopt van allerlei producten in hun verkooppunt.
Denk hierbij aan diverse theekruiden, ijsjes en een breed assortiment aan streekproducten.
Alle producten hebben een link met de boerderij, natuur of gezondheid.

Bent u benieuwd geworden? Breng eens een bezoekje aan De Groene Hof, of neem alvast een kijkje op de website: https://www.degroenehof.nl/

 

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema's

Maatschappij
Diergezondheid
Natuur
Beeldkwaliteit
Duurzaamheid