Welkom op de website van Drenthe

Biologisch-dynamisch landbouwbedrijf Dennenhoeve

In Hooghalen staat het biologisch dynamische landbouwbedrijf van Kees Sijbenga. Ook wel: De Dennenhoeve. Samen met zijn vrouw Jolanda, zoon Gerco en dochter Willemijn houden zij 3000 leghennen (met hanen) en bewerken zij 40 hectare akkerbouwgrond.

In de afgelopen jaren hebben Kees en Jolanda de omschakeling gemaakt naar een volledig biologisch dynamisch landbouwbedrijf. Van deze beslissing hebben de ondernemers nog geen dag spijt gehad; “we hebben maar één aarde, en daar moeten we zuinig op zijn. Als biologisch dynamische boer werk je veel samen met natuur, en dat samenspel geeft ons voldoening.”

Kees en Jolanda zijn de 3e generatie op de Dennenhoeve. Elke dag zorgen zij met veel liefde voor hun kippen en gronden. De leghennen van Kees en Jolanda mogen iedere dag minimaal 8 uur naar buiten. In deze uitloop staan veel inheemse bomen zoals de eik, wilg, kastanje en notenbomen. De aanwezige inheemse struiken, zoals de hulst, spar en buxus, blijven het gehele jaar groen. Ook in de wintermaanden kunnen de kippen hieronder schuilen als er onraad is. Denk aan roofvogels. Een favoriete plek is de mooie zandberg, waar de kippen graag zijn en een stofbad nemen.

Kees werkt samen met een lokale imker. Doel van deze samenwerking is het helpen van de wilde bij, een belangrijk insect die voor bestuiving zorgt. Langs zijn percelen heeft hij bloeiende akkerranden ingezaaid. Een mooi gezicht voor voorbijgangers, maar vooral goed voor de biodiversiteit!

Naast het houden van pluimvee, bewerkt familie Sijbenga 40 hectare akkerbouwgrond. Op deze grond wordt onder andere tarwe, waspeen, mais, erwten, bonen, boekweit en lupine verbouwd. De grond wordt bemest met eigen gemaakte compost. De compost bestaat uit een mengsel van kippenmest (uiteraard van eigen kippen) en maaisel dat afkomstig is uit een natuurgebied. Deze compost stimuleert het bodemleven en verbetert de bodemvruchtbaarheid.

Kees ontvangt regelmatig campinggasten van een camping uit de buurt. Hij zoekt graag de verbinding met de consument op, en vertelt dan over bedrijf en visie. Ook verkoopt familie Sijbenga producten aan huis, zoals eieren, kipproducten en aardappels. Benieuwd naar de Dennenhoeve? Iedereen is welkom, iedere dag, dus kom vooral langs! Of neem een kijkje op hun website: www.sijbenga.nl

Biologisch-dynamisch landbouwbedrijf Dennenhoeve

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

  • Maatschappij

    Kees heeft een website, Facebookpagina en whatsapp groep van de Dennenhoeve. Via deze kanalen geeft hij mensen regelmatig updates over zijn bedrijf. Hij vindt het belangrijk om de burger te betrekken. Zo geeft hij ook rondleidingen aan campinggasten, en heeft hij het met hen over zijn visie.

  • Kees is veel bezig met dit thema, in zijn hele bedrijfsvoering houdt hij rekening met het milieu. 5 jaar geleden is hij omgeschakeld naar biologisch dynamisch, na eerst heel wat jaren biologisch te hebben geboerd. Ook werkt hij mee aan verschillende projecten. Momenteel loopt een onderzoek naar het weerbaarder maken van de plant.

  • Ook natuur is een belangrijk thema op het bedrijf van Kees. Op zijn erf staan verschillende bomen en struiken, en hij beheert een bos van 2,5 hectare. In de uitloop van de kippen staan van allerlei inheemse beplanting.

  • De Dennenhoeve ziet er keurig uit. Het erf is toegankelijk voor geïnteresseerden, en de verkoopruimte is iedere dag geopend. Door de hobbydieren en aangeplante boompjes en struiken heeft het erf een vriendelijke uitstraling

  • Kees voert zijn bedrijfsvoering op een natuurlijke wijze uit, zover mogelijk. Hij hoopt dat de denkwijze van mensen veranderd; we hebben maar één aarde. Qua energie is hij zelfvoorzienend, en zijn totale verbruik is laag.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Regionale partners

Alle partners